Heb jij het warm in de zomer? Niet met een koelvest

Als je in de zomer last hebt van de warmte dan helpt een koelvest zeker. Koelvesten kunnen op veel plekken en voor veel mensen ingezet worden. Wat dacht je van bouwvakkers, gemeentewerkers, wegwerkers, maar ook mensen met MS, motorrijders, of werknemers die te maken hebben met hele hoge temperaturen.

Een hete zomer

Vorig jaar hebben we een ontzettend warme periode gehad. Die warmte hebben we nog niet zo vaak gehad in de zomer, maar door klimaatveranderingen is het wel de verwachting dat we meer van dit extreme weer gaan krijgen in Nederland. Zo zullen we hevigere regenval gaan krijgen en hogere temperaturen. Maar zijn wij, Nederlanders, daar wel op ingesteld?

Economische schade door hitte

Afgelopen jaar heeft uitgewezen dat we niet voorbereid zijn op langdurige hitte. Zo waren airco's waren al vroeg in het seizoen uitverkocht en zelfs de schappen in de supermarkt waar de ijsjes horen te liggen bleven lang leeg. IJsfabrikanten konden simpelweg niet genoeg ijs produceren om alle winkels in Europa te voorzien van voldoende ijs. De Rijksoverheid heeft een rapport laten maken over de economische schade door droogte in 2018. Ook zijn er andere onderzoeken geweest naar de effecten van de droogte. Hierin komt naar voren dat horecaondernemers een fantastisch terrasseizoen hebben gehad, maar bijvoorbeeld de maakindustrie veel economische schade heeft geleden. Zo hebben bedrijven hun werknemers (eerder) naar huis gestuurd omdat het niet verantwoord was om in de warmte in de fabriek te blijven werken. De gezondheidsrisico's zoals de kans op hittestress waren te groot. Veel sectoren hebben hierdoor miljoenen euro's schade geleden.

Een koelvest. De oplossing?

In veel gevallen is deze financiële schade te beperken door het gebruik van een koelvest. Ga maar na; als een bedrijf geen verkorte werktijden hoeft in te stellen, kan er langer en veiliger met een koelvest doorgewerkt worden. Productieprocessen komen dan niet stil te liggen en ook is de kwaliteit van de geleverde arbeid beter. Omdat de werknemer fitter en geconcentreerder is worden er minder fouten gemaakt én het ziekteverzuim is veel lager. Een koelvest verdient zich zo voor een werkgever vaak al binnen enkele weken terug.

Wie gebruikt zo'n verkoelend vest?

Dat is eigenlijk heel divers, maar om er een paar te noemen; bouwvakkers, wegwerkers, hulpverleners zoals politie en brandweer, postbezorgers, mensen met medische problemen zoals Multiple Sclerose, motorrijders, fabrieksmedewerkers die bij temperaturen tot wel 70 graden Celsius werken in bijvoorbeeld gieterijen, glasfabrieken, in de metaalindustrie, etc.. Maar ook oudere mensen die slecht tegen de warmte kunnen, mensen met overgewicht en professionele sporters voor het behalen van topprestaties. Kortom; als je het warm hebt kun je een koelvest gebruiken.

koelvest postbezorger100 Uitzichten